Er is nauwelijks nog keuze en goedkopere woningen voor starters zijn al helemaal niet meer te vinden. Dat stelt de NVM op basis van de nieuwste woningmarktcijfers.

Voor de regio rondom Amsterdam kunnen kopers nog maar kiezen uit gemiddeld 2 woningen.Vorig kwartaal zijn er landelijk 66.000 huizen van eigenaar gewisseld, en dat was een record. Maar in de regio Zuid-Kennemerland zien we al enige tijd het droog koken van de woningmarkt. Wie wil verkopen, vraag zich steeds meer af waar naar toe als de woning verkocht is.

Huizen waren vorig kwartaal ruim 8% duurder dan een jaar eerder. Met 10,5% was de prijsstijging in de provincie Noord-Holland het sterkst. Ook in Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland gingen de huizenprijzen hard omhoog.

Dat zijn volgens het CBS en het Kadaster precies de regio’s waar de verkopen onder druk staan. Het aantal transacties in de provincie Utrecht lag vorig kwartaal bijvoorbeeld ruim 1% lager uit dan een jaar eerder. In die provincie en vooral ook in Amsterdam wordt de woningmarkt steeds krapper, omdat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken. Een optrekje in Amsterdam kost nu gemiddeld €415.000.

Landelijk zijn de huizenprijzen sinds het dal in juni 2013 al zo’n 23% gestegen. Wel ligt prijsniveau nog ruim 3% onder het piekniveau van augustus 2008.

Verhuisadvies nodig? Maak snel een afspraak.

(bron NVM en Telegraaf)